IONITY är ett samarbete med den europeiska bilindustrin som initiativtagare. Målet är att skapa ett heltäckande europeiskt nätverk med stationer för ultrasnabb laddning. Att ladda sin elbil kommer då inte att ta längre tid än ett genomsnittligt stopp på en bensinstation. Det handlar inte bara om smidiga semesterresor med elbilar, utan också om att harmoniera laddningsstandarder (inklusive alla europeiska laddningskontakter) tillsammans med intuitiv hantering och gränsöverskridande betalsystem.

Från Göteborg till Berlin i en elbil? Snart kommer det att bli mycket enklare. Företaget IONITY syftar till att åtgärda ett problem som inte fått tillräcklig uppmärksamhet tidigare: Behovet av snabbladdningsstationer utmed de viktigaste europeiska motorvägarna. Under år 2020 kommer laddningsinfrastrukturen som IONITY bygger upp att täcka 23 länder med ett nätverk av 400 högeffektiva laddningsstationer, var och en med mellan två och tolv laddningsplatser. Planen är att säkerställa att avståndet mellan två laddningsstationer lokaliserade till rastplatser och bensinstationer aldrig är större än 120 kilometer.

Det uttalade målet är att minska laddningstiden för elbilar till den grad att en resa genom Europa blir lika snabb och bekväm som med en traditionell bil med förbränningsmotor. En vision som gör resandet enklare och ger elbilsförare en alltmer ökad flexibilitet även på längre resor.

IONITY bildades år 2017 av de stora europeiska biltillverkarna, BMW, Daimler, Ford och Volkswagen Group tillsammans med Audi och Porsche. Många högeffektiva laddningsstationer har redan färdigställts utmed motorvägarna och på ytterligare platser över hela Europa är byggnadsarbetet påbörjat. Hur snabbt denna laddningsinfrastruktur för långväga resande i elbilar kommer att växa de kommande månaderna beror på tillståndsgivning i de individuella länderna.

Källa: Volkswagen Sverige

Bild: Volkswagen Sverige